Sociale en milieuvriendelijke kleding

Alle kleding én accessoires van Brabant Fashion is van organisch katoen vervaardigd. Organisch katoen draagt erg prettig en is ook nog goed voor het milieu. Onze fabrikant is een voorloper op het gebied van verantwoord ondernemen. Dit staat voor duurzame kleding, goede werkomstandigheden en beschikt onder andere over het Fair Wear, GOTS en Oeko tex certificaat. De certificaten van deze normeringen zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Ook de bedrukkingen op de kleding zijn gedrukt met inkten met het Oeko-Tex Standaard 100 certificaat. De verzendingen van de artikelen worden verzonden door de Fietskoeriers. Op die manier dragen wij ons steentje bij om de wereld gezond te houden.

GOTS (Global Organic Textile Standard) is ontwikkeld om biokatoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel.

De standaard stelt bijvoorbeeld eisen aan fabrieken omtrent het gebruik van schadelijke chemicaliën. Daarnaast hebben fabrieken de verplichting om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken en zuinig met water en energie om te gaan.

GOTS omvat ook criteria wat betreft arbeidsomstandigheden, die gebaseerd zijn op de normen van de International Labour Organization, zoals het recht op vakbondsvrijheid en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden.

meer over het GOTS certificaat.

Organic 100 Content Standard is een keurmerk voor kleding die volledig uit biologische materialen bestaat. Dat kan katoen, hennep, linnen, wol of zijde zijn. Er zijn geen milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kleding, en geen eisen voor arbeidsomstandigheden. Organic Content Standard wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Organic Blended Content Standard is een gerelateerd keurmerk voor kleding die minstens vijf procent biologische vezels bevat. Het percentage en het soort materiaal staan vermeld in etiket. Veel grote merken gebruiken dit keurmerk.

De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels.

meer over Organic 100 & Content Standard

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid. 

Oeko-Tex Standard 100 kan in principe in verschillende ketenschakels worden toegepast, het hangt ervan af of ruwe materialen of eindproducten worden getest en gecertificeerd. Binnen de scope van Oeko-Tex, wordt Oeko-Tex Standard 100 het meest gebruikt door bedrijven.

meer over Oeko Tex Standaard 100

Fair Wear Foundation (FWF) zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, in landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Nederlandse en de Europese markt.

Fair Wear Foundation werkt samen met brancheorganisaties (MODINT, CBW-MITEX en FGHS), vakbonden (FNV en CNV) en de Schone Kleren Campagne.

Fair Wear Foundation (FWF) heeft een gedragscode ontwikkeld die gebaseerd is op de normen van de International Labour Organisation (ILO). Bedrijven die bij FWF zijn aangesloten committeren zich aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

meer over Fair Wear Foundation.